Poslední fotografický deník z dlouhé cesty v roce 2019. Po dvou týdnech v Dubaji, Singapuru a Malajsii byla konečnou zastávkou Austrálie. Náš plán, velmi ambiciózní jak se rychle ukázalo – protože Austrálie je opravdu obrovská a tak nádherná, všude je toho tolik k vidění – byl půjčit si na dva týdny auto, vydat se po pobřeží z Adelaide přes Melbourne do Sydney a navštívit dva kamarády, kteří se před několika lety do Austrálie přestěhovali – Juraje v Adelaide a Víťu v Sydney.

Unaveni nočním letem z Kuala Lumpur přes Bali, přistáváme jednoho říjnového rána v Adelaide. Po opravdu důkladné letištní kontrole nás překvapuje chladné a deštivé ráno. Naštěstí nás před letištěm čeká Juraj, kterého jsem velmi rád po několik letech znovu viděl. V půjčovně vyzvedáváme auto, které budeme za dva dny kvůli závadám měnit, a road trip může začít. Juraji a Ivanko, ještě jednou díky moc za poskytnutí azylu, tipy na zajímavá místa v okolí, společnou prohlídku Adelaide a veškerou péči, snad se brzy znovu uvidíme!

Adelaide samotné je příjemné město, krásná místa jsou ale v jeho okolí – půvabné vinice, kopce a údolí, pobřeží. Ráz krajiny i flóra se každou chvíli mění. Nejvíce se nám líbilo v okolí Myponga Beach, Second Valley, Rapid Bay, Encounter Bay, Granite Island a Cudlee Creek.

 

 

Po několika dnech strávených v Adelaide a jeho okolí se vydáváme směr Melbourne. Chceme jet co nejvíce po pobřeží, mimo jiné po slavné Great Ocean Road, což je téměř 250 km dlouhá cesta kolem pobřeží, postavená přeživšími vojáky z první světové války na památku jejich padlých druhů ve zbrani.

Coorong National Park, Beachport, Discovery BayApollo Bay. Zátoky, oceán s obrovskými vlnami, útesy, zálivy, mola, surfaři, hluboké lesy. Port Campbell National Park je národní park s mnoha krásnými vyhlídkami na útesy a skály vyčnívající z moře, mohli bychom zde strávit dlouhé hodiny, tak moc krásná oblast to je, ale počasí nám moc nepřeje, déšť a silný vítr nás ženou směrem na Melbourne.

Jsme rádi, že není hlavní turistická sezóna. Kromě příjemnějších teplot na cestování (20-25 stupňů, jen v Melbourne a u Sydney bylo pár dnů kolem 30) je všude prázdno, klidné jsou i silnice, někdy nepotkáme auto i několik desítek kilometrů. Výhodou je také levnější ubytování, většina motelů a penzionů je mezi 60 a 80 AUD za noc (kromě Melbourne a Sydney).

 

 

Několik dnů zůstáváme v Melbourne, kde nás nejvíce uchvátily zahrady Royal Botanic Gardens Victoria. Město je velké (přes 5 mil. obyvatel), ale centrum je docela kompaktní, lze navíc využít bezplatnou okružní tramvajovou linku pokud začnou bolet nohy. Za Melbourne poté začíná další (po Great Ocean Road) ráj – nekonečné nádherné prázdné pláže, oceán a zátoky. Lake Tyers Beach, Eden, Cuttagee Beach, Wollongong Beach, Royal National Park.

Naši cestu končíme v Sydney, kde strávíme několik posledních dnů před odletem zpět. Ze všech tří velkých měst, která jsme navštívili, se nám Sydney líbilo nejvíce. Opravdu velmi příjemné a rozmanité město. Cíl cesty splněn, s Víťou a jeho rodinou se potkáváme na proslulé Bondi Beach. Díky za příjemně strávený podvečer!