Po 2 letech jsme vyrazili na další pánský roadtrip – tentokrát se naším cílem stala Korzika. Původně jsme měli jet opět 4, ale Aleš na poslední chvíli odřekl, takže složení bylo následující: Richard jako řidič, Zdeněk a já jako fotograf. Ranní let Vídeň – Bastia nám trochu znepříjemnily dvě věci – hodinu jsme čekali na vídeňské ranveji a hned vedle nás byl malý capart, který téměř celou cestu nepříčetně řval.

V Bastii na letišti jsme si vyzvednuli téměř nový Seat Leon FR (našel jsem akční cenu pod 200 EUR na týden s maximálním pojištěním bez spoluúčasti, asi nejlevnější auto co jsem kdy pronajímal) a vyrazili na cestu. Naším cílem pro první den bylo projet vnitrozemím přes hory (kolem nejvyšší hory Korziky Monte Cinto) až na západní pobřeží do Marine de Porto. Měli jsme na cca 150 km cestu celý den, žádný spěch, po povinné první zastávce v supermarketu jsme naši cestu během celého dne ještě několikrát přerušili – hory, jezero, volně pobíhající prasata a kozy, káva v zapadákově, oběd v pojízdném bistru. Překvapeni krásnou přírodou – vysoké štíty jako v Dolomitech, bujná a divoká vegetace jako v Rumunsku. Marine de Porto je ospalé městečko na pobřeží, s pevností a docela pěknou pláží a je výchozím bodem na výlety s malým člunem do nedalekého národního parku nebo na potápění.

Naše další putování vedlo přes Propriano do Bonifacia (celkem cca 200 km), kdy jsme se cestou vyhnuli Ajacciu, které nám přišlo nezajímavé (příliš masové). Cesta je zajímavá sama o sobě, krajina a příroda se na Korzice mění každou chvilku. Bonifacio je pro mne osobně nejhezčím místem na Korzice a umím si představit zde pobýt i celý týden – nabízí totiž možnost prozkoumávání starého kamenného města s pevností, procházky na útesech podél pobřeží a nejkrásnější pláže na celém ostrově.

Cestou zpět po východním pobřeží do Bastie (celkem opět cca 200 km) jsme navštívili i Porto-Vecchio, ale hodinová procházka s občerstvením v centru nám stačila. Po náročnější první části našeho roadtripu jsme na tři dny zakotvili v malé vesničce Favone, kde jsme našli pěkný malý hotel přímo u pláže. Poslední den před odletem jsme si prošli Bastii, která mne velmi příjemně překvapila svou malebností a pomalým tempem.

Krásná příroda, nádherné a klidné pláže na jihu, Bonifacio, údajně nejkrásnější horský trek v Evropě (snad příště). Korziku jsme navštívili v září, v podstatě první týden po hlavní turistické sezoně. Stále pěkné počasí (25-30 stupňů), celkově klidnější atmosféra, přijatelnější náklady (Korzika je obecně dražší evropská destinace, hotelový pokoj pro 3 osoby se snídaní mimo hlavní sezonu 100-140 EUR).

Všechny fotky jsou Nikon D610 a Sigma Art 35/1,4.