V roce 2019 jsem během 3 návštěv strávil celkem asi 6 týdnů v Manile na Filipínách. Když nepočítám Thajsko před pár lety, byla to má první opravdu intenzivní zkušenost s Asií. Jak s odstupem pár měsíců Manilu vidím? První na co si vždy vzpomenu jsou Filipínci samotní, snad nejpřátelštější a nejusměvavější národ na světě. Zajímavé je, že Filipínci jsou do počtu čtvrtá nejpočetnější křesťanská komunita na světě (po USA, Brazílii a Mexiku). Vysoká vlhkost, která člověku vysává energii, vždy a všude, na druhou stranu celoroční příjemná venkovní teplota a více slunce člověku spoustu energie vrací. Úplně první dojem – po celodenní cestě z Evropy jsem uprostřed noci dorazil na trochu omšelé letiště, cesta taxíkem z letiště do hotelu trvala asi půlhodinu, řidič mě vzal po placené nadúrovňové dálnici Skyway, cestou pozoruji rozsáhlé temné město s obrovskými budovami, masa betonu všude kolem, nic podobného jsem předtím nikde neviděl.

Metro Manila je městská aglomerace, která sestává z několika propojených měst a celkem má přibližně 25 milionů obyvatel. Je to jedno z nejhustěji obydlených míst na světě. Většinu času jsem strávil v Makati, což je nejbohatší část Manily, historicky se zde soustřeďují velké podniky, banky a další organizace. Celkově klidné, čisté a bezpečné místo s mnoha hotely a nákupními možnostmi, kavárnami a restauracemi, s dobrou dostupností na letiště i do historické Manily.

V samotném Makati stojí za to vidět park Ayala Triangle Gardens (jeden z mála parků v celém městě, skutečná oáza uprostřed hemžícího se města), Ayala Museum, soustavu obchodních center Greenbelt a Glorietta a Salcedo Saturday Market (každou sobotu dopoledne čerstvé potraviny, stánky s jídlem a lokálními produkty). Určitě také navštivte čínskou čtvrť Binondo. V historickém centru Manily (Intramuros) je nejzajímavější stará pevnost Fort Santiago, Basilika Menore (Manilská katedrála) a kostel sv. Augustina.

Veřejná doprava v Manile v podstatě neexistuje, člověk je tedy odkázaný buď na naštěstí levné taxíky nebo může využít ještě levnějších motorizovaných rikš popř. jeepney, což je ohromná flotila starých amerických jeepů, které zbyly pro americké armádě, prodloužených a přestavěných na něco jako mikrobusy, které jezdí na pravidelných linkách (ale bez jízdního řádu). Problémem není ani tak čím se člověk přepravuje, ale spíše jestli a kdy dorazí na požadované místo. Kromě pozdních nočních hodin je v Manile téměř neustálý dopravní kolaps, který znamená, že několikakilometrová cesta může trvat i několik hodin…

A co jídlo? Výborné čerstvé ovoce (mango!) a šťávy, buko fresco (čerstvá kokosová voda) a hovězí Tapa (hovězí plátky v silné šťávě, vařená rýže, volské oko) – tyto věci mi opravdu chutnaly. Filipínská kuchyně mi ale k srdci nepřirostla, převažuje tučné vepřové maso (bůček), dozlatova usmažené, chuť většiny jídel je zvláštní kombinace kyselého a slaného. Naštěstí je všude kolem mnoho možností jak se stravovat – především čínská a japonská kuchyně, ale také korejská, thajská, indonéská atd.

 

 

UAE navštěvuji již desátým rokem, za tuto dobu jsem zde strávil během přibližně dvaceti návštěv celkem půl roku. Emiráty Abu Dhabi (Sheikh Zayed Grand Mosque viz. fotografie níže a Ferrari World stojí za vidění), Al Ain ani Sharjah nejsou pro běžného návštěvníka příliš zajímavé, mé doporučení je se v Dubaji na dva dny zastavit (např. cestou dále do Asie) a vidět to nejzajímavější z tohoto města – vyhlídka z nejvyšší budovy světa Burj Khalifa, největší světelná a vodní fontána pod ní, Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Marina (večerní procházka), Dubai Museum, Historické muzeum a Muzeum parfémů u stanice metra Al Ghubaiba, Old souk (staré tržiště) a Gold Souk (stovky obchodů se zlatem) a vůbec celá oblast od Baniyas Square po Al Ras. Bydlet doporučuji např. ve čtvrti Deira – mnoho dostupných hotelů, kousek od letiště, z Deiry se metrem dostanete všude a je zde velké množství restaurací (nabídka a kvalita restaurací je jedna z nejlepších věcí na Dubaji). Tajný tip – z Al Ghubaiby si vezměte trajekt do Dubai Mariny, naskytne se Vám tak jedinečný pohled na celé pobřeží Dubaje.