O Singapuru (v sanskrtu Lví město) jsem toho v minulosti hodně slyšel i četl, ale stejně mne první návštěva velmi příjemné překvapila. Je neskutečné, kam se za pár desítek let tento stát prostřednictvím kompetentní státní správy a chytrými investicemi dostal. Nyní je to jedno z nejvýznamnějších světových center dopravy (druhý největší nákladní přístav a jedno z největších letišť na světě) a obchodu. Po dvou návštěvách a přibližně dvou týdnech pobytu celkem bych shrnul moje pocity do těchto několika slov – perfektní veřejná doprava (především systém metra), čistota a celková organizovanost a kultivovanost.

Co si nenechat ujít? Širší centrum se dá zvládnout za jediný den, ideální je ale mít na celou návštěvu dny alespoň dva. Začal bych vyhlídkou z kola Singapore Flyer (druhé největší na světě), ze kterého budete mít celé centrum jako na dlani. Pokračujte do areálu botanických zahrad Gardens by the Bay (každý večer se zde odehrává jedinečná světelná a hudební show), vedle kterých je ikonická budova Marina Bay Sands hotelu (celý komplex sestává z hotelu, nákupního centra s kasinem a výstaviště). Příjemná procházka po promenádě kolem zálivu Vás dovede k Merlionu, sochy lva, ze kterého tryská voda. Podél řeky se dostanete až k centru Clarke Quay, kde to večer opravdu žije – mnoho restaurací, barů a klubů s živou hudbou. Nedaleký park Fort Canning je dokonalý protipól – oáza zeleně a klidu. Před odletem určitě navštivte proslulý Jewel – halu mezi terminály na letišti Changi, s deštným pralesem, největším vnitřním vodopádem na světě, mnoha obchody a místy na občerstvení a relaxaci.

Kuala Lumpur a ikonické budovy Petronas Towers (před 20 lety na pár let nejvyšší budova světa, stále nejvyšší spojené budovy světa).